Zwangere zzp’ers bepalen zelf de duur van hun verlof

“Officieel heb ik verlof, maar ik werk gewoon door,” zegt de zwangere zzp’er Marriët de Beer-Eijkelkamp. Verschillende nieuwssites schreven er vorige week al over: Zwangere zzp’ers gaan later met verlof en beginnen ook eerder met werken. Dit was de een van de resultaten uit het onderzoek dat verzekeringsmaatschappij Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK uitvoerde.

Lees ook: Beter balans tussen werk en privé

Toen ik vorig jaar zwanger was, werkte ik nog in loondienst. Ik maakte gebruik van de 16 weken zwangerschapsverlof waar ik recht op had. Met 36 weken, ging ik met verlof en 12 weken na de geboorte van mijn dochter ging ik weer aan de slag. Uit het onderzoek van Allianz kwam naar voren, dat meer dan 6 op 10 zwangere zzp’ers aangeeft later dan vier weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan en meer dan de helft (55 procent) gaat binnen zes weken na de bevalling weer aan het werk.

Marriët is op dit moment 35 weken zwanger van haar derde kindje en vorige week is ze officieel met verlof gegaan. “Maar ik werk gewoon door,” herhaalt ze. Ze is zzp’er op gebied van PR, Publiciteit en Events en heeft verschillende klanten. “Ik moet er wel bij zeggen dat ik met sommige opdrachten in een afrondende fase zit, ik bereid het zo voor dat ik er straks even tussen uit kan.”

Een vaak genoemde reden is omdat het werk anders weken stil blijft liggen

Zij blijkt inderdaad niet de enige zwangere zzp’er te zijn die de duur van haar eigen zwangerschapsverlof kies. Na een rondvraag op Facebook blijken meerdere vrouwen hun eigen plan te trekken. Een vaak genoemde reden is omdat het werk anders weken stil blijft liggen. “Mijn partner en ik hebben een eigen transportbedrijf,” zegt Marly van Eenennaam. Haar verlof ging officieel in op 12 juli, maar werkte door tot 27 juli. Op 3 augustus werd ze moeder en twee weken later ging ze weer aan de slag.

“Er zijn een aantal taken die alleen ik kan uitvoeren binnen het bedrijf,” legt Marly uit. “Ik wilde niet dat de administratie achter kwam te liggen, dus ik heb er zelf voor gekozen om zoveel mogelijk werk af te hebben voor de geboorte. Daarna heb ik er bewust voor gekozen om twee weken vrij te nemen.” Marly zegt het wel rustig aan te doen en voornamelijk vanuit huis te werken, vanaf volgende week gaat ze een dag per week buitenshuis werken.

Vrouwen in loondienst hebben wettelijk gezien recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het is verplicht om minimaal vier weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan en na de bevalling heb je nog recht op minimaal tien weken verlof. Zwangere zzp’ers kunnen gebruik maken van de Zelfstandige-en-Zwanger-regeling (ZEZ-regeling), hierbij hebben zij ook recht op een zwangerschapsverlof van 16 weken. Dit kan alleen als ze in het voorgaande jaar van het verlof 1255 uur of meer hebben gewerkt.

“Ik zal zeker gebruik maken van de ZEZ-regeling,” zegt Jacqueline Smeets. “Maar ik laat de duur van mijn verlof er niet van afhangen.” Jacqueline is momenteel zwanger van haar eerste kindje. Ze runt een een YogaCentrum en ze verzorgt ook Mind-Walk trainersweekenden. Op 1 december gaat ze officieel met zwangerschapsverlof. Hoe lang is afhankelijk van haar gevoel: “Dat kan zes weken zijn, maar ook zestien weken,” zegt ze. “Ik ben nooit afhankelijk geweest van een uitkering of werkgever, ik denk dat ik hierin ga doen wat goed voelt voor mij en mijn gezinnetje.”

“Mijn verlof kan kan zes weken zijn, maar ook zestien weken”

Deze vrouwen blijven doorwerken omdat hun werk erg belangrijk voor ze is. Het blijft doorgaan, ook al zijn ze er niet. Daarom kiezen ze voor een korter verlof, maar vullen het in zoals ze dat zelf willen. Het gaat gelukkig niet ten koste van hun gezondheid. Ze luisteren naar hun lichaam en gevoel en pinnen van te voren niets vast. Ik begrijp het wel. Toen mijn dochtertje net geboren was, was zij mijn wereld. Maar na zeven weken begon het toch weer een beetje te kriebelen. Ik wilde weer aan het werk, alleen niet meer fulltime.

Bron: Allianz
Afbeelding: Getty
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *