Zo kwam ik aan mijn eerste opdracht

Mijn eerste echte opdracht? Hoe heb ik die gevonden? Via een recruiter van Yacht. Hij had een vacature open staan voor een Event Marketeer en ik werd ontzettend enthousiast na het lezen van de vacaturetekst. Ik mailde hem, hij belde mij, stelde mij voor en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Ik reed naar de opdrachtgever, voerde een goed gesprek en 24 uur later had ik de opdracht binnen. Champagne.

Het lijkt eenvoudig, maar een makkelijk traject was het zeker niet. Toen ik me vier maanden geleden inschreef bij de Kamer van Koophandel dacht ik binnen een paar weken mijn eerste factuur te schrijven. Naïef? Wellicht. Ik noem het optimistisch. Ik deed de nodige research en sprak met mensen, maar opdrachten bleven uit.

Ik reed naar de opdrachtgever, voerde een goed gesprek en 24 uur later had ik de opdracht binnen

Een oproep op LinkedIn volgde. ‘Hoe kom je aan opdrachten?’ Ervaren zzp’ers deden hun verhaal en besloot ik mijn manier van werken aan te passen aan de hand van hun tips.

Website
Je website is je visitekaartje, dus ik claimde een domeinnaam en bouwde mijn eigen website in WordPress. Het was in het begin een beetje stuntelen, maar ik werd er al snel handig in. Om meer traffic naar mijn website te genereren begon ik te bloggen over zelfstandig ondernemen. Het is een onderwerp waar ik affiniteit mee heb en ik geloof dat ik leuk kan schrijven. Wie weet vindt iemand het wel leuk om mijn stukjes te lezen.

LinkedIn
Keihard acquisitie doen, dat was een advies dat ik kreeg. Dat besloot ik te doen via LinkedIn. Ik gaf mijn account een upgrade gegeven en ik mailde naar voor mij onbekende marketing managers die ik mijn diensten aanbod. Koude acquisitie dus. Maar zoals verwacht zocht niemand hulp en ik stopte er snel mee.

Wil je onthouden wordne, dan moet je gezien worden en regelmatig. Ik wilde mijn volgers niet dagelijks lastig vallen met inspirerende citaten en dus besloot ik mijn blogs te delen. Deze werden alleen steeds minder geliked en mijn zichtbaarheid bij tweede- en derdegraads connecties nam af.

Maar zoals verwacht zocht niemand hulp en ik stopte er snel mee

Netwerken
Ik heb me te weinig verdiept in netwerken. Ik werd wel uitgenodigd op een bijeenkomst van ZEP030 een club van mensen die werkzaam zijn in de evenementen branche, ik ontmoette hen op de Event Summit in de RAI. Ik vond het een leerzame bijeenkomst, maar twijfelde over een lidmaatschap. Want kan ik wel naar bijeenkomsten als ik een interim opdracht heb?

Uiteindelijk vond ik mijn eerste opdracht via een bemiddelaar. Dat betekent niet dat de inspanning van de afgelopen maanden voor niets was. Door mijn berichten op LinkedIn kwam ik in beeld bij mensen met wie ik soms al jaren geen contact meer heb gehad. Dan was ik nooit begonnen met bloggen en was ik wellicht ook nooit in contact gekomen met de mensen van ZEP030. Ik denk en hoop dat als ik doorga met deze inspanningen ik niet alleen anderen kan inspireren, maar ook een leuke boterham voor mijzelf kan blijven verdienen.

Via deze weg wil ik ook de zelfstandigen die ik heb gesproken bedanken voor hun inspirerende verhaal en wens hen ook heel veel succes met ondernemen

Afbeelding: Getty
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest