Wat doet een Virtual Marketing Professional?

Een Virtual Marketing Professional ondersteunt en adviseert zzp’ers en kleine ondernemers op het gebied van Marketing. Het principe lijkt een beetje op dat van een Virtual Assistent, ookwel VA, maar dan gespecialiseerd. Een VA, werkt voor dezelfde doelgroep, maakt pakt vaak administratieve werkzaamheden op, zoals het afhandelen van facturen en het behandelen van e-mails.

Het aantal Virtual Assistenten in Nederland neemt toe, omdat de vraag ernaar stijgt. Met name kleine ondernemers zien de voordelen in van werken met een VA. Ze hebben controle over de tijd, kosten en werkzaamheden en hierdoor hebben zij meer tijd voor hun eigen werkzaamheden of een privé leven.

Er zijn verschillende soorten Virtual Assistents, sommige pakken alleen administratieve werkzaamheden op, andere pakken de meer technische taken op en weer andere richten zich op de marketing werkzaamheden, zoals ik. Ik noem het een Virtual Marketing Professional, een term die in de VS weleens gebruikt wordt en mij hoger laat ranken in Google, maar Virtual Assistent is ook prima. Zolang ik maar niet word verward met een software programma. Voor de herkenbaarheid hou ik het in dit artikel bij Virtual Marketing Professional (VMP).

Virtual Marketing Professional: Werkzaamheden

Een samenwerking met een VMP is niet voor iedereen. Wanneer je structureel voldoende werkzaamheden hebt om een werkweek te vullen, dan kan het juist fijn en voordeliger zijn om iemand in dienst te nemen of te werken met en freelance marketeer die alleen voor jou werkt. Maar wanneer je onvoldoende budget of werkzaamheden hebt voor een vaste kracht, dan is een Virtual Marketing Professional ideaal.

Ik noem het een Virtual Marketing Professional, maar Virtual Assistent is ook prima

De meeste Virtual Assistents zijn vrouwen die graag een beter balans willen tussen werk en privé. Ze werken vanuit huis en hebben geen gedoe met reistijd of opvang van de kinderen. Deze dames zijn al een kei in plannen en weten dus goed het een met het ander te combineren.

Lees ook: Beter balans tussen werk en privé

Begin augustus zijn mijn vriend en ik met onze dochter naar Düsseldorf verhuisd. Hij werkt er fulltime en moest ontzettend veel reizen en door te emigreren willen we meer rust in ons gezinsleven te creëren. Maar voor mij was het wel even zoeken. Tot de verhuizing werkte ik interim als Event Marketeer bij een uitgever en dat kon niet op afstand, net als de meeste interim marketing opdrachten.

Hoe kan ik doen wat ik het liefste doen vanuit mijn woonplaats in Düsseldorf? Vroeg ik me af. Ik zocht online naar marketing vacatures in de omgeving en ik vond er genoeg. Een van de belangrijke eisen was excellente Duitse vaardigheden in woord en geschrift en daaraan voldoe ik niet. Hoe kan ik hier een baan vinden als marketeer? Toen, op een dinsdagochtend tijdens het sporten brandde er een lichtje. Ik ga kan op afstand werken, als Virtual Marketing Professional en ik neem de marketing werkzaamheden van kleine Nederlandse ondernemers over en dat doe ik het vanuit huis.

Ik wil campagnes maken, resultaten analyseren, artikelen en blogs schrijven, leads genereren en successen boeken met allerlei marketingactiviteiten

Je zou je kunnen afvragen waarom ik niet gewoon voor een ander vakgebied kies. Dat wil ik niet, ik wil campagnes maken, resultaten analyseren, artikelen en blogs schrijven, leads genereren en successen boeken met allerlei marketingactiviteiten en als dat niet op kantoor kan, dan maar vanuit huis of een werkplek hier in de stad.

De eerste stap is gezet, de beslissing is genomen. Ik hoef mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet te annuleren en mijn boekhouder mag ook blijven. Maar belangrijker, ik kan doen wat ik het liefste doe. Het enige wat ik hoef te doen is ondernemers vinden om mee samen te werken. Ik weet zeker dat het ontzettend leuk gaat worden!

Wil je weten hoe het werkt? Lees dan: Hoe werkt het?

Afbeelding: Getty
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *