“Ik wil mooie dingen blijven maken”

Als beginnend zelfstandig ondernemer heb ik me regelmatig afgevraagd wat je moet doen om succesvol te ondernemen. Vooral het begin is niet erg makkelijk, dat weet ook Bette Westerhoff (34). Bette werkt sinds 2008 als freelance regisseur voor televisie en branded content en moest in het begin regelmatig haar spaargeld aanspreken.

Lees ook: Hoe kom je aan freelance opdrachten? 

“Het duurde een jaar voor ik de skills, het vertrouwen en het netwerk had om er echt op te kunnen vertrouwen dat ik van het freelance bestaan kon leven,” zegt ze. “Daarvoor was het hangen en wurgen om genoeg te verdienen.”

Wat doe je precies als regisseur?
“Ik bedenk scripts voor programma’s en commerciële klanten, deze werk ik uit en film ik en na de draaidag(en) zit ik naast de montage of ik monteer zelf.”

Bette aan het werk in Costa Rica

Waarom koos je voor het freelance bestaan?
“Ik ben niet echt gemaakt om vijf dagen per week in dezelfde omgeving te werken. Ik ben snel verveeld en houd niet van regelmaat. Bij de vaste banen die ik had, wilde ik binnen een jaar weg. Ik vind het zelfstandig ondernemerschap een spannend leven, ik heb veel verschillende opdrachten voor heel veel verschillende opdrachtgevers. Als ik erg druk ben dan word ik daar financieel voor beloond en als ik even geen klussen heb, dan verdien ik minder.”

Dus je vindt het niet erg als je even geen werk hebt?
“Nee, ik probeer in eerste instantie te genieten van de vrije tijd. Als het te lang duurt ga ik plannen maken en koffie drinken met mensen die iets doen wat ik tof vind.

“Bij de vaste banen die ik had, wilde ik binnen een jaar weg, dus koos ik voor een zelfstandig bestaan”

Hoe kom je aan opdrachten?
“Via via. Ik word gebeld omdat ze me al kennen of wanneer ze mijn naam ergens hebben gehoord. Ik hoef eigenlijk nooit zelf ergens op te reageren.”

Hoeveel opdrachten heb je ongeveer op jaar basis?
“Gemiddeld werk ik zo’n drie a vier dagen per week. Daar ben ik heel blij mee. Dit is echter niet hele jaar door, het is vaak hollen en stilstaan bij mij. Dat wil zeggen is dat ik soms in een maand maar twaalf dagen werk en soms vierentwintig. Ik heb er niet erg veel grip op. De drukke weken compenseren de rustige weken.”

Draaien in de binnenstad van Amsterdam

Welke opdrachten vind je het leukst?
“De opdrachten waar ik creatieve vrijheid krijg om te maken wat ik zelf leuk vind. Daarnaast vind ik reizen voor mijn werk erg leuk, vooral als het mooie bestemmingen zijn, waar ik dingen kan filmen die je in Nederland niet ziet.”

Wat vind je na tien jaar zelfstandig ondernemen nog steeds lastig?
“Dat ik in drukke tijden soms het gevoel heb, dat ik minder grip heb op mijn carrière. Ik heb dan minder tijd om bewuste keuzes te maken, omdat ik word geleefd door mijn werk. In periodes van rust heb ik meer de tijd om na te denken over wat ik wel niet leuk vind om te doen en welke kant ik op wil. Dan zeg ik ook bewust ‘nee’ tegen bepaalde opdrachten en geef ik sturing aan mijn loopbaan.”

“Ik heb niet echt specifieke ambities of dingen die ik wil bereiken. Behalve dan dat ik mooie dingen wil blijven maken”

Wat zou je tegen (beginnende) freelancers willen zeggen die nog een beetje worstelen met het ondernemerschap?
“Benader het freelancen als een vaste baan. Dat houdt in dat je op tijd op moet staan, iets leuks aan trekt aan aan de slag gaat. Ga bijvoorbeeld iets leren, leg contacten of werk aan je ontwikkeling of website. Blijf bezig.”

En wat zeg je tegen jezelf? Heb je zelf nog ambities?
“Ik hou graag de controle over mijn eigen carrière en ik wil altijd eerlijk blijven kijken naar wat ik doe. Het zou kunnen dat ik nog ooit een carrièreswitch ga maken, maar misschien ook niet. Ik heb niet echt specifieke ambities. Behalve dan dat ik mooie dingen wil blijven maken.”

 

Kijk voor meer over Bette en haar werk op: https://www.bettewesterhoff.com/

Afbeeldingen: Bette Westerhoff
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *