Het plannen van een bruiloft vs. een zakelijk evenement

Wie had dat ooit gedacht, ik ga trouwen! Zoals ik je drie weken geleden ook vertelde, stappen mijn grote liefde en ik eind dit jaar in het huwelijksbootje. Maar voor het zover is moeten we natuurlijk eerst een bruiloft plannen en dat in vijf maanden! Gelukkig hebben we vier enthousiaste ceremoniemeesters die ons helpen bij het plannen, hoewel ik graag controle heb over het verloop van de dag.

Lees ook: Zo start je met de planning van jouw bruiloft

Vorig jaar mocht ik als ceremoniemeester optreden op de bruiloft van een vriendin. Zij trouwde klein en ik zat nog midden in mijn zwangerschapsverlof, dus mijn taken waren minimaal. Haar bruiloft is de enige ervaring die ik als weddingplanner heb, als planner van zakelijke (feestelijke) bijeenkomsten ben ik meer bedreven.

Snel ontdekte ik dat er een aantal overeenkomsten zijn tussen de twee evenementen, maar ook grote verschillen. Ben je toevallig ook een bruiloft aan het plannen, dan kunnen de verschillen en overeenkomsten handig zijn om het een en ander te relativeren.

Verschillen

1. Bij een bruiloft staat het bruidspaar natuurlijk centraal. De dag draait om jou en jouw grote liefde en iedereen mag getuige zijn van jullie liefde voor elkaar. Marketing is de hoofdmotivatie bij een zakelijke bijeenkomst zoals een klantendag. Hoewel loyaliteit een belangrijk onderdeel is van zo’n dag, gaat het uiteindelijk om de verkoop van een product of dienst.

Het heeft geen zin om je bruiloft te evalueren, want je gaat het volgend jaar niet opnieuw doen

2. Bij een gemiddeld klantendag gaat een groot deel van het budget naar de locatie. Natuurlijk zijn er additionele kosten, maar bij een bruiloft zijn die veel groter. Naast de locatie ben je een vermogen kwijt aan de jurk, het pak van de bruidegom, bloemen, taart, dj, ringen, cadeaus, aankleding en de fotograaf.

3. Trouwen doe je maar één keer in je leven, tenminste dat zegt de romanticus in mij. Volgend jaar doen we die klantendag nog een keer over, maar die bruiloft echt niet meer. Het heeft geen zin om je bruiloft te evualeren, want je gaat he volgend jaar niet opnieuw doen. Terwijl bij een zakelijk event kan het volgend jaar altijd een stuk beter!

Toch zien ik bij de planning een aantal overeenkomsten.

1. Zo merk ik dat werken vanuit een budget het beste is. Het zorgt voor helderheid en voorkomt dat je door de bocht schiet. Tevens heb je een opdracht- of werkgever om te vreden te houden. Of in het geval mijn bruiloft, mijn aanstaande echtgenoot! Door je aan een budget te houden voorkom je dat je met ruzie aan een huwelijk begint.

2. De locatie moet perfect zijn. Ik schreef het eerder, een evenement valt en staat met een locatie. Dat geldt niet alleen voor een zakelijk evenement, maar ook voor je bruiloft. Als je het type er niet voor bent, dan moet je niet in een schuur of boerderij trouwen. Niet doen, kies en locatie dat bij jou en jouw verloofde past en zorg dat het in budget valt.

‘Goh, jouw bruiloft was echt ontzettend gaaf’

3. De laatste overeenkomst is naar mijn mening de belangrijkste en dat is dat iedereen met een fantastisch gevoel naar huis moet gaan. Een zakelijk evenement georganiseerd? Zorg ervoor dat men er over blijft napraten, dikke kans dat ze volgend jaar weer komen en een collega meenemen. Tevens kan ik het me niet voorstellen dat ik het vervelend vind dat een vriend of vriendin over vijftien jaar tegen mij zegt: ‘goh, jouw bruiloft destijds was echt ontzettend gaaf!’

Ik heb het een paar keer eerder genoemd. Het budget. Hoe hou je je eraan? Daar kom ik over drie weken op terug in een volgende blog in de reeks: ‘ik ga trouwen’.

 

Afbeelding: Getty
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *