Het nut van een takenlijst

Takenlijstjes, ik maak ze graag. Ik schrijf op wat ik moet doen, voer de taken uit en streep ze vervolgens af. Dit doe ik niet alleen op mijn werk, maar ook in mijn privé leven. Het geeft me een bevredigend gevoel dat ik gedane taken kan afvinken en het is een extra geheugensteuntje in mijn dagelijkse leven.

Lees ook: Hoe maak je een goed takenlijstje?

Zeer veel mensen worden rustig van het maken van een takenlijstje. Het moet wel, waarom zijn er anders zoveel verschillende apps genaamd ‘To do List’? Mijn lijstje is overigens een handgeschreven lijst, lange lijsten maak ik in Excel. Mijn lijsten zijn vaak voor een dag en soms voor een week.

Waarom maken we zo graag to do lijstjes? Ik vond het antwoord in een artikel dat vorig jaar verscheen in The Guardian. Er werden drie redenen gegeven voor onze liefde voor to do lijstjes:

1. Ze kunnen de onrust verzachten die de chaos van het leven kan brengen;
2. ze geven ons structuur, een plan waar we ons aan kunnen houden;
3. maar het is ook een bewijs van wat we die dag, week of maand hebben bereikt.

Het komt nog wel eens voor dat ik op mijn werk achter mijn computer ga zitten en denk: ‘waar zal ik eens mee beginnen?’. En dan weet ik het ook echt even niet. Een to do lijst helpt me aan het begin van de dag op weg. Je kan het mijn motor noemen, het geeft me, zoals het artikel in The Guardian zegt, inderdaad structuur, zeker op mijn werk. Ik vind het ook fijn om aan het einde van de dag of week, mijn lijst door te nemen om te zien wat ik precies heb gedaan.

Kan jij thuis, maar vooral op jouw werk geen structuur houden? Dan is het werken van een lijstje vast iets voor jou. Weet je niet hoe je moet beginnen? Dan deel ik graag de volgende stappen met je die ik persoonlijk erg handig vind en zelf toepas in het maken van mijn takenlijstjes.

1. Schrijf de al je taken op, een softwareprogramma als Excel is hiervoor handig;
2. rangschik deze taken van belangrijk naar onbelangrijk;
3. bepaal hoeveel tijd je kwijt ben aan een bepaalde taak en neem dit mee in je overzicht;
4. wees realistisch in het aantal taken dat je jezelf hebt gegeven;
5. Geef een korte omschrijving bij de taken als het nodig is.

Het afwerken van een lijstje zal je een bevredigend gevoel geven, je hebt iets gepresteerd. Als ik kijk naar mijn eigen to do lijsten (met name die in mijn privé leven), dan zie ik aan het einde van de dag nog een aantal openstaande taken. Ik vind het jammer dat ik ze niet heb uitgevoerd, maar ik schrijf ze gewoon op een nieuwe lijst en glimlach als ik de taak uiteindelijk mag afstrepen.

Bron: The Guardian
Afbeelding: Getty
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *