Geen weg naar succes is hetzelfde

Het is deze zomer precies tien jaar geleden dat ik na vier jaar mijn diploma van de School voor Journalistiek in ontvangst mocht nemen. Toen ik aan de opleiding begon wilde ik journalist worden, ik wilde schrijven en mensen vermaken en informeren met mijn geschreven woorden. Hoewel ik regelmatig gecomplimenteerd werd met mijn artikelen, nam de onzekerheid tijdens mijn opleiding toe. ‘Kan ik wel leuk schrijven?’ Was een vraag die regelmatig door mijn hoofd spookte. Studiegenoten (die nu ook succesvol zijn in het vak) schreven beter dan ik.

Wellicht gevoed door mijn onzekerheid, rolde ik na mijn opleiding in via een omweg ik het marketing vak. Ik besloot door te leren en haalde mijn diploma NIMA B Business Marketing. Bij verschillende bedrijven heb ik als allround marketeer gewerkt. Een van mijn favoriete werkzaamheden was het organiseren van evenementen en dus besloot ik me begin dit jaar als freelance marketing & event coördinator in de markt te zetten. Om meer zichtbaarheid te creëren, besloot ik te bloggen en zo ben ik weer terug bij mijn eerste liefde; schrijven.

De onzekerheid die ik kende als student, is nog steeds niet verdwenen. Ik heb nogal de neiging mijzelf met anderen te vergelijken. Met name met vrouwen die net zo oud zijn als ik en meer hebben bereikt dan ik. Ik zie ze op tv, social media en lees over hen in tijdschriften. Ze zijn goed in hun werk en verdienen er veel geld mee. Het kan me het gevoel geven dat ik achterloop op sommige leeftijdsgenoten.

Iedereen bewandelt zijn eigen pad in zijn of haar tempo en heeft een andere definitie van succes

Sinds begin dit jaar ben ik aan het ondernemen en ook dit gaat mij niet snel genoeg. Toen ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel verwachtte ik dat ik de ene na de andere opdracht zou krijgen. Maar ze bleven uit, ik was ontmoedigd en twijfelde of mijn beslissing om te ondernemen wel de juiste was. Tot ik in februari een ondernemer sprak op een beurs in Amsterdam. Hij zei tegen me: “Een jaar. Je hebt een jaar nodig om te groeien als zzp’er, daarna kan je pas echt beslissen of je ermee wil doorgaan of niet.”

Succes doesn’t come over night. De mensen die ik in de media zie, hebben jaren in de anonimiteit gewerkt aan hun succes. Ik ken succesvolle auteurs die blogs schreven die alleen door vrienden en familie werden gelezen. Sommige zelfstandigen die ik ken leefden soms maanden van hun spaargeld of hadden een parttime vaste baan naast hun freelance werk om de rekeningen te kunnen betalen.

Iedereen bewandelt zijn eigen pad in zijn of haar tempo en heeft een andere definitie van succes. Voor mij is succes dat ik kan doen wat ik leuk vind en daarvan kan leven. Dat ik niet hoef te kiezen tussen, marketing, events of het schrijven van blogs, maar het allemaal kan doen. Het is prima als niet iedereen mij kent, zolang ik het naar mij zin heb.

Afbeelding: Getty
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest