5 tips om gemotiveerd te blijven als zzp’er

Het is niet altijd makkelijk, een bestaan als beginnend zelfstandig ondernemer. Gedachtes waar je behoorlijk onzeker van kan worden poppen zo nu en dan door je hoofd: ‘Vind ik wel voldoende opdrachten? Kom ik wel rond? Ben ik wel goed genoeg?’ Vooral als je ziet dat anderen succesvoller zijn dan jij, kan je nog weleens twijfelen aan je keuze. Ik herken die gevoelens en sommige andere freelancers in mijn netwerk ook.

Het zijn allemaal gedachtes die je onzeker kunnen maken, vooral als je net bent begonnen

Na een aantal maanden onsuccesvol ondernemen, is het zeker in deze tijd makkelijk om de handdoek in de ring te gooien en op zoek te gaan naar een vaste baan. Banen genoeg. Maar de meeste freelancers zitten helemaal niet op een vaste baan te wachten.

Hoe zet je door als je de ene na de andere tegenslag te verwerken hebt? Ik geef je vijf tips:

1. Geef jezelf de tijd
Het kost tijd om een netwerk op te bouwen en een naam voor jezelf te maken. Spreek met je zelf een deadline af, van bijvoorbeeld een jaar, dat je gaat ondernemen. Bepaal wat je in die periode wil bereiken en zorg er voor dat dat doel realistisch is.

2. Blijf bezig
Zorg ervoor dat je in werkmodus blijft ook al zit je even zonder werk. Sta op tijd op en ga je douchen. Ga niet in je pyjama op de bank zitten. Blijf aan je onderneming werken, door bijvoorbeeld te netwerken, acquisitie te doen of door ideeën uit te werken. Doe het desnoods in een koffiebar als jouw huis je teveel afleid.

Er zullen altijd mensen zijn die meer en leukere opdrachten vinden en meer verdienen dan jij

3. Kijk niet teveel naar anderen
Er zullen altijd mensen zijn die leukere opdrachten vinden of meer verdienen dan jij. Vergeet niet dat ze wellicht al een lange weg hebben afgelegd met soms minder leuke of slecht betaalde opdrachten. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen.

4. Zoek een bijbaantje
Lukt het niet om voldoende inkomen te genereren als zelfstandige? Zoek dan en bijbaantje om de rekeningen te betalen. Veel zzp’ers die ik ken, waren werknemer in het begin van hun freelance carrière. Het is ook goed voor je werkervaring.

5. Vier je successen
Trakteer jezelf op een cadeautje of iets lekkers als je een vastgesteld doel hebt bereikt, hoe klein ook. Door je successen te vieren geef je jezelf een positieve boost en je de motivatie om door te zetten.

Succes!

Afbeelding: Getty
Delen mag:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS
Pinterest